PROGRAM KHAS KEMAHIRAN UNTUK BELIA BUMIPUTERA


LATAR BELAKANG PROGRAM
Program Latihan Kemahiran kepada Golongan Belia Bumiputera adalah program inisiatif Kolej Teknologi MEA dengan peruntukan oleh Unit Perancang Ekonomi (UPE) dalam mengarusperdanakan latihan kemahiran selain daripada memberi bantuan kewangan secara tajaan bagi mengikuti program latihan kemahiran. UPE adalah sebuah agensi dibawah Jabatan Perdana Menteri.

Pihak UPE bertindak selaku penaja bagi program ini dan telah memberi kepercayaan kepada Kolej Teknologi MEA menjadi antara Pusat Latihan Kemahiran yang bertanggungjawab dalam menjayakan program ini. Kolej Teknologi MEA dipertanggungjawabkan oleh UPE untuk melatih golongan sasar ini meningkatkan kemahiran di dalam bidang Media Kreatif.


PENAJAAN DAN KAEDAH PEMBAYARAN
Semua pelajar yang lulus temuduga untuk mengikuti program ini, akan diberikan bantuan yuran pengajian dan sara diri berjumlah RM21,200.00 oleh UPE, Jababatan Perdana Menteri

i.                    Yuran Pengajian – RM14,000.00 (ditaja sepenuhnya)
ii.                  Elaun Sara Hidup sebanyak RM7,200 (RM400.00/bulan) dibayar secara bulanan sepanjang pengajian dan dibayar secara autopay terus ke akaun pelajar setelah yuran asrama dan pengangkutan ditolak.

SYARAT KELAYAKAN PELAJAR MENGIKUTI PROGRAM
Golongan sasar yang layak untuk mendapatkan bantuan penuh bagi mengkuti program ini adalah seperti berikut :-

i.                    Golongan yang datang pendapatan isi rumah dibawah RM5000
ii.                  Barasal dari keluarga miskin, Anak Yatim, Orang Asli dan Ibu Tunggal
iii.                Berumur tidak kurang daripada 18 hingga 25 tahun pada tarikh permohonan.
iv.               Mempunyai kelayakan minimum iaitu boleh menguasai 3M ( Membaca, Menulis, Mengira) atau tamat tingkatan 5.
v.                 Tidak mendapat tajaan dari mana-mana agensi lain.
vi.               Pelajar HARUS meminati mana-mana program yang akan diikuti.
vii.             Perlu mengikuti program ini sehingga tamat. Pelajar yang menarik diri tanpa kebenaran ATAU gagal akan diminta membayar gantirugi.

PROGRAM KEMAHIRAN YANG DITAWARKAN
Berikut adalah pilihan program yang boleh diikuti oleh calon-calon yang layak untuk Program Latihan Kemahiran kepada Belia Bumiputera ini:-PROGRAM 1
Senireka Grafik - Tahap 2 & 3
Tempoh: 18 bulan

PROGRAM 2
Penerbitan Video/Filem (Penggambaran) - Tahap 2 & 3
Tempoh: 18 bulan

PROGRAM 3
Multimedia Animasi – Tahap 2 & 3
Tempoh: 18 bulan

TARIKH TUTUP DAN PERMULAAN KULIAH
Program ini akan dilaksanakan mengikut ketetapan tarikh seperti berikut:

Tarikh Tutup Permohonan         :        11 FEBRUARI 2015
Tempoh Temuduga                   :         09 FEBRUARI 2015 hingga 13 FEBRUARI 2015
Tarikh Kuliah Bermula               :       16 FEBRUARI 2015


PERTANYAAN: Hubungi Saudara ZAIRUDIN (013-3989022)
DAFTAR: Emailkan NAMA/ALAMAT/NO.TELEFON/PILIHAN KURSUS ke 03-7733676


Share this article :

+ ulasan + 1 ulasan

8 Disember 2015 11:07 PTG

Halo, nama saya Laima, saya adalah korban di tangan kreditur penipuan saya telah ditipu 27 juta, karena saya butuh modal besar dari 140 juta, saya hampir mati, tidak ada makanan untuk anak-anak saya, bisnis saya adalah hancur dalam proses saya kehilangan suami saya. Saya dan anak-anak saya tidak tahan lagi .all ini terjadi Januari 2015, tidak sampai saya bertemu seorang teman yang memperkenalkan saya kepada ibu ibu yang baik Alexandra yang akhirnya membantu saya mendapatkan mengamankan pinjaman di perusahaannya, ibu yang baik, saya ingin menggunakan kesempatan ini terima kasih dan Allah terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu semua orang Indonesia, bahwa ada banyak penipuan di luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan kontak pinjaman dijamin ibu yang baik Alexandra melalui email perusahaan. alexandraestherloanltdd@gmail.com
atau alexandraestherfastservice@cash4u.com,
Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; laimajelena@gmail.com untuk setiap informasi yang Anda perlu tahu, silakan dia adalah satu-satunya orang yang jujur saya dapat memberitahu Anda.
Terima kasih

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

 
Copyright © 2013. Belia Mahir - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger