MOU PEMBANGUNAN BELIA BERKEMAHIRAN


31 Disember 2014
Program 1Belia 1Kemahiran (1B1K) adalah inisiatif Majlis Belia Malaysia (MBM) akan terus diperkasakan lagi ke seluruh negara. Bagaimana pun, kaedah pendekatan pastinya berbeza-beza bersesuaian dengan faktor minat dan bakat belia setempat serta keperluan industri dan faktor demografi agar program ini terus mendapat sambutan, kata Ketua Sekretariat 1Belia 1Kemahiran Majlis Belia Malaysia, Saudara Mohammad Rizan Hassan.

“Di negeri Johor, Sekretariat 1B1K-MBM akan bekerjasama dengan Majlis Belia Negeri Johor (MBNJ) membangunkan KOMPETEN-Belia Johor Terampil yang mensasarkan seramai 8,000 orang belia Johor akan dipersijilkan dengan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) dan Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM) dalam tempoh 2015 hingga 2016”, katanya lagi.

Bagi menjayakan usaha ini, dua memorandum persefahaman telah di tandatangani bagi memartabatkan pembangunan belia berkemahiran di negeri ini.

Memorandum pertama ialah antara Sekretariat 1B1K-MBM dengan Suria College of Hospitality yang memfokuskan kepada penyertaan belia dalam industri hospitaliti termasuk belia kelainan upaya (OKU).  Sekretariat 1B1K-MBM di wakili oleh Saudara Hasnul Hanif Harun selaku Exco Majlis Belia Malaysia manakala Suria College of Hospitality di wakili oleh Profesor Norani Sidek.

Memorandum kedua pula lebih terarah kepada usaha mensasarkan penyertaan 8,000 orang belia Johor dalam Program Pengiktirafan Kemahiran dan Kerjaya (PPKK) kerjasama antara Majlis Belia Negeri Johor (MBNJ) dengan Ibnu Hayyan Education Group (IHEG). MBNJ di wakili oleh Saudara Mohd Nor bin Nari, Naib Presiden MBNJ manakala Puan Shirin Othman mewakili (IHEG).

Turut hadir menyaksikan majlis ini ialah Presiden Majlis Belia Negeri Johor, Saudara Manndzri Hj Nasib, Profesor Dr. Ahmad Mohamad, Pengarah Eksekutif Suria College of Hospitality dan Saudara Mohammad Rizan Hassan, Ketua Sekretariat 1B1K-Majlis Belia Malaysia.


Share this article :

+ ulasan + 1 ulasan

8 Disember 2015 11:11 PTG

Halo, nama saya Laima, saya adalah korban di tangan kreditur penipuan saya telah ditipu 27 juta, karena saya butuh modal besar dari 140 juta, saya hampir mati, tidak ada makanan untuk anak-anak saya, bisnis saya adalah hancur dalam proses saya kehilangan suami saya. Saya dan anak-anak saya tidak tahan lagi .all ini terjadi Januari 2015, tidak sampai saya bertemu seorang teman yang memperkenalkan saya kepada ibu ibu yang baik Alexandra yang akhirnya membantu saya mendapatkan mengamankan pinjaman di perusahaannya, ibu yang baik, saya ingin menggunakan kesempatan ini terima kasih dan Allah terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu semua orang Indonesia, bahwa ada banyak penipuan di luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan kontak pinjaman dijamin ibu yang baik Alexandra melalui email perusahaan. alexandraestherloanltdd@gmail.com
atau alexandraestherfastservice@cash4u.com,
Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; laimajelena@gmail.com untuk setiap informasi yang Anda perlu tahu, silakan dia adalah satu-satunya orang yang jujur saya dapat memberitahu Anda.
Terima kasih

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

 
Copyright © 2013. Belia Mahir - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger